Alçının içinde %10-12 oranında CaCO3, kil, demiroksit, kum, koloidal SiO2 bulunur. Bu maddeler alçının sertlik direncini arttırır. Asitlerden etkilenmez, suda az çözünür, tuzlu sularda daha çabuk çözünür.
Alçıların taş, tuğla ve benzeri yüzeylerde aderansı oldukça yüksektir, fakat ahşap, cam, cilalı ve kaygan yüzeyde aderans oldukça düşüktür.
Alçı işlemleri ev içerisinde sıkça kullanılan bir işlemdir. Bu nedenle hazırlanışının doğru bir şekilde bilinmesi ve hazırlama işleminin uygun koşullarda yapılması gerekmektedir. Alçı nasıl hazırlanır sorusu da bu noktada önemlidir. Bu nedenle alçı yapısına ve kullanılacak olan akçıya göre hazırlama yapılması gerekmektedir. Alçı hazırlanmasında yalnızca bir usta olunması gerekmemektedir. Doğru işlemlerin bilinmesi ile birlikte alçı hazırlamak için herhangi bir eksiğiniz ya da durumunuz olmayacaktır.
Alçı çeşitleri kendi içerisinde değişiklik göstermektedir. Bu alçıların tipine göre hazırlanışı da değişmektedir. Bu alçı malzemelerini iyi bir şekilde tanımanız alçı nasıl hazırlanır konusunda iyi bir etmen olacaktır.
Alçı hazırlamak için öncesinde malzemelerin hazırlanması gerekmektedir.
Bu malzemeler alçı için gerekli olan temel malzemelerdir.
Alçı hazırlanmasında alçı malzemesi tipine göre su oranı değişmektedir.
Bu kapsamda ilk olarak alçı nasıl hazırlanır konusunda gerekli olan malzemelere bakılırsa; Kova, Su, Saten alçı, Sünger, Spatula, Mala, Zımpara, Boya gibi malzemelere ihtiyaç duyulacaktır.